Προτάσεις ΕΕΣΠ στη δημόσια διαβούλευση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, Μαρτίου 03, 2017

Προτάσεις ΕΕΣΠ στη δημόσια διαβούλευση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών


Σας κοινοποιούμε επιστολή του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου, με την οποία παραθέτουμε τις προτάσεις μας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών...
«Κύριε Υπουργέ,
Θα θέλαμε να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις και προτάσεις μας στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από το 2008 στη χώρα μας με αποκορύφωμα την ένταξή της στα μνημόνια, οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο και άλλες να συντηρούνται έχοντας δημιουργήσει χρέη στο τραπεζικό σύστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές. Η πολιτεία δυστυχώς δεν διέθετε την πολιτική βούληση, τη διορατικότητα και την τεχνογνωσία να παρέχει τη στήριξη που χρειαζόταν. Το νομοσχέδιο αυτό θα είχε δώσει πνοή σε πολλές επιχειρήσεις αν είχε έρθει προς ψήφιση νωρίτερα. Ας ψηφιστεί άμεσα με διευρυμένο πνεύμα για να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις ώστε να οδηγηθούν, μέσω της δεύτερης ευκαιρίας που θα τους δοθεί στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης.
Οι προτάσεις μας συνοψίζονται ως εξής:
  1. Να εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής και επαγγέλματος.
  2. Να μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες για αναδιάρθρωση, αφού πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες.
  3. Στις οφειλές να συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια, στεγαστικά ή και καταναλωτικά, αφού πολλοί επιχειρηματίες προκειμένου να ανταποκριθούν κύρια σε φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες κλπ.
  4. Για όσους οφείλουν κάτω των 20.000 ευρώ να προβλεφθεί αυτόματη διαδικασία ρύθμισης.
  5. Να μπορεί ο οφειλέτης που δεν έχει 1 κερδοφόρα χρήση την τελευταία 3ετία πριν την αίτηση (σημ. οι αιτήσεις λήγουν 31/12/2018 και η τελευταία θα είναι το 2017) να υποβάλλει θετικό προϋπολογισμό με πιστοποίηση των μη ελαστικών εξόδων.
  6. Επειδή μερικές επιχειρήσεις για να ξεφύγουν από την οικονομική ασφυξία δημιούργησαν άλλες επιχειρήσεις π.χ. σε συγγενικά πρόσωπα, να δύνανται οι νέες επιχειρήσεις με αναδοχή να αναλάβουν την ρύθμιση των οφειλών.
  7. Να καθιερωθεί ως ανώτατο επιτόκιο στις οφειλές, το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας +1%, γιατί διαφορετικά, το απομένον υπόλοιπο προς ρύθμιση μπορεί να ξεπεράσει το αρχικό κεφάλαιο.
  8. Στις περιπτώσεις που υπάρχει κατάληξη για τον διακανονισμό θα πρέπει άμεσα και υποχρεωτικά να διαγράφονται τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
  9. Το άνοιγμα των λογαριασμών να μη συμπαρασύρει τους εγγυητές.
  10. Για τη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται 20 συντονιστές. Θεωρούμε ότι είναι μικρός ο αριθμός και θα πρέπει και στην Αχαΐα να δημιουργηθεί Φορέας Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών.
  11. Ο εμπειρογνώμονας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικό ίδρυμα ή με το δημόσιο και να αποσαφηνισθούν τα επιστημονικά κριτήρια επιλογής του.
  12. Οι τραπεζικές αξιολογήσεις να μη θεωρούνται ως βάση διαμόρφωσης πρότασης αφού η πρακτική μέχρι σήμερα απέδειξε ότι όχι μόνο δεν βοηθούν στη λύση αλλά τουναντίον οδηγούν στην πτώχευση.
  13. Παρακολούθηση της οικονομικής πορείας της επιχείρησης που εντάσσεται στο πρόγραμμα από πιστοποιημένους ελεγκτές μέχρι τη λήξη της αποπληρωμής των οφειλών.
  14. Τέλος, υποχρεωτικά να συμπεριλαμβάνεται με αίτηση του οφειλέτη, περίοδος χάριτος.
Καταληκτικά, το εν λόγω νομοσχέδιο είναι κάτι που περιμένει εναγωνίως ο επιχειρηματικός κόσμος και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δώσει ευκαιρία διαφυγής για όσους με σκοπιμότητα και δόλο χρεοκόπησαν, υπερχρέωσαν τις επιχειρήσεις τους και μετέφεραν τον πλούτο στο εξωτερικό κλπ. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να συγκεντρωθούν όλα τα χρέη και βασικό κριτήριο αποπληρωμής των να είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ των επιχειρήσεων να καταβάλλουν τις δόσεις τους και όχι η θέληση των πιστωτών. Ο συμβιβασμός θα είναι επιτυχημένος όταν ο επιχειρηματίας νιώσει απερίσπαστος να ασχοληθεί με το αντικείμενό του, έχοντας τον διαρκή έλεγχο και έτσι οι πιστωτές θα μπορέσουν να λάβουν τα συμφωνηθέντα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες