Νέα περιπέτεια για την ΕΛΒΟ με “φρέσκο” διεθνή διαγωνισμό για ξεπούλημα… - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2017

Νέα περιπέτεια για την ΕΛΒΟ με “φρέσκο” διεθνή διαγωνισμό για ξεπούλημα…


Το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας, ελέω μνημονιακών προαπαιτούμενων δεσμεύσεων, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακόμη και μετά την “έξοδο στις αγορές”...
Η πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, έπειτα από έναν άγονο διαγωνισμό για το ξεπούλημά της, προχωράει σε δεύτερο διεθνή διαγωνισμό, τον πιο καταλυτικό και σημαντικό από τον προηγούμενο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίεςο ειδικός εκκαθαριστής της ΕΛΒΟ, η εταιρία Ernt&Young, προχωράει εντός της ερχόμενης εβδομάδας στην προκήρυξη νέου διεθνή διαγωνισμού για την ΕΛΒΟ, με άγνωστους όρους και φυσικά άγνωστο τίμημα.
Σημειώνεται ότι το σάιτ μας, έχει ασχοληθεί εκτενώς με όλα όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο και το… παρασκήνιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, βλέποντας ότι ένας πνεύμονας πραγματικής ανάπτυξης οδεύει προς πλήρη διάλυση, με τις τακτικές που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πατώντας πάνω στα χνάρια των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, που απαξίωναν επί πολλά έτη την εταιρία και τώρα φτάνουν να θέλουν να την ξεπουλήσουν για μερικά εκατομμύρια ευρώ, όταν η πραγματική της αξία είναι πολλαπλάσια.

Ο νέος διεθνής διαγωνισμός

Από την ώρα που η ΕΛΒΟ τελεί υπό εκκαθάριση, το απόλυτο “κουμάντο” στην εταιρία κάνει ο ειδικός εκκαθαριστής, ο οποίος -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- έχοντας τις “πλάτες” της κυβέρνησης, προχωράει στην εκποίηση της περιουσίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων.
Ο τελευταίος διαγωνισμός, όπως πληροφορηθήκατε από το σάιτ μας newreport.gr, κρίθηκε άγονος, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι αποκλεισμού των δύο ενδιαφερόμενων εταιριών, της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann (ΚΜW) και της νοτιοαφρικάνικης Paramount Group.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και αν είναι αληθείς, ο επόμενος διαγωνισμός για την πώληση της ΕΛΒΟ αναμένεται να δημοσιευθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδα, δηλαδή κάπου στις 5 Αυγούστου.
Όπως προαναφέραμε, οι όροι ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ, όπως και το τίμημα παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα, ωστόσο, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε τιμή εκκίνησης τα 10 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπορεί το τίμημα να είναι μεγαλύτερο…
Αν ευσταθούν οι πληροφορίες μας, ο εκκαθαριστής θα πρέπει ήδη να έχει αποστείλει σε εταιρίες ίδιας ή παρόμοιας με την ΕΛΒΟ δραστηριότητας, πρόσκληση ενδιαφέροντος και επειδή μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό, λογικά θα έχει “προσκαλέσει” τις ίδιες εταιρίες που είχε “καλέσει” στον προηγούμενο διαγωνισμό, θα έχει λάβει κάποιες θετικές απαντήσεις και για τον λόγο αυτό, προκηρύσσει νέο διαγωνισμό!
Πληροφορίες του σάιτ μας, όμως, αναφέρουν ότι δεν κάλεσε τις ίδιες εταιρίες και μάλιστα, έχει αποκλείσει μερικές από αυτές, δείχνοντας ίσως και κάποια… προτίμηση σε κάποιες συγκεκριμένες!
Θυμίζουμε ότι στον προηγούμενο διεθνή διαγωνισμό, είχε προσκαλέσει 7 με 8 διεθνείς εταιρίες.

Προμελετημένο… έγκλημα;

Αξίζει να τονίσουμε ότι -σύμφωνα με πληροφορίες του newreport.gr, το “κρυφό” σχέδιο είναι η ΕΛΒΟ που εδρεύει στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, να πωληθεί τεμαχισμένη, κάτι για το οποίο σας έχουμε ενημερώσει με εκτενές ρεπορτάζ από το σάιτ μας.
Το σχέδιο τεμαχισμού της ΕΛΒΟ είχε πρωτοακουστεί επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, από την ώρα που διορίστηκε και εγκαταστάθηκε στην εταιρία ειδικός εκκαθαριστής. Το σχέδιο αυτό προσωρινά “ναυάγησε”, με τις πολιτικές εξελίξεις και την αλλαγή κυβέρνησης, ωστόσο τα “μεγάλα προεκλογικά λόγια” των νυν κυβερνώντων έμειναν μάλλον στις… διεθνείς αγορές ή κόλλησαν στα… Μέγαρα Μουσικής!
Η διαδικασία, βάση νόμου, είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο νομίζουμε. Πολύ απλά, αν και τρίτος διεθνής διαγωνισμός κριθεί άγονος, τότε η ΕΛΒΟ αυτόματα θα πρέπει να τεμαχιστεί και να ξεπουληθεί κομματάκι-κομματάκι, την ώρα που η πλειοψηφία των εργαζομένων της εταιρίας έχει ήδη προχωρήσει στη σύνταξη εγγράφων και αιτημάτων για μετάταξη, όπως τους είχε προτείνει και ζητήσει πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι σοβαρές ευθύνες του σωματείου εργαζομένων

Εδώ πρέπει να επιρρίψουμε ευθύνες και στο σωματείο εργαζομένων της ΕΛΒΟ, τους μοναδικούς που φαίνεται να νοιάζονται για το μέλλον της εταιρίας.
Aντί οι εργαζόμενοι να δράσουν μαζικά με δυναμικές κινητοποιήσεις ή με κάποιον άλλον τρόπο και να πιέσουν όσο μπορούν προκειμένου να τερματιστεί άμεσα το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ…
Aντί οι εργαζόμενοι να πιέσουν για να διοριστεί διοικητικό συμβούλιο στην εταίρα ώστε να μπει σε ρότα παραγωγικότητας με τη σύμπραξη-βοήθεια του ελληνικού δημοσίου, το οποίο θα πρέπει να δώσει παραγωγικό έργο, είτε με ανακατασκευές αμυντικών οχημάτων, είτε με την παραγωγή μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αντί για όλα τα παραπάνω, το σωματείο εργαζομένων έκανε κινητοποιήσεις που δεν είχαν αποτέλεσμα…
Θα πρέπει όμως να εξηγήσουμε ότι για να γίνει πράξη το παραπάνω σενάριο, ίσως το μοναδικό σενάριο για την πραγματική επιβίωση της εταιρίας, χρειάζεται να παρθούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις από την κυβέρνηση οι οποίες θα είναι κάθετα αντίθετες με τις μνημονιακές δεσμεύσεις τόσο των προηγούμενων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), όσο και των νυν κυβερνώντων (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).
Είναι ένας δύσβατος και δύσκολος δρόμος, ωστόσο τονίζουμε ότι είναι ο μοναδικός για επιβίωση και εν κατακλείδι, πραγματική ανάπτυξη της ΕΛΒΟ.
Επιμένουμε… Το σωματείο εργαζομένων δεν αντιστάθηκε σθεναρά στη διαδικασία τοποθέτησης ειδικού εκκαθαριστή, ούτε στη διαδικασία με την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών πώλησης. Αυτό που έκαναν οι εργαζόμενοι είναι κάποιες σποραδικές κινητοποιήσεις και ατέρμονες συναντήσεις με πολιτικούς και κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες συναντήσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Παράλληλα, αντί το σωματείο εργαζομένων να συντονίσει τις κινητοποιήσεις του με άλλους χώρους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ιδιωτικοποιήσεων (ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κλπ), παρέμεινε απομονωμένο και αδρανές.

Θα συμμετέχει η γερμανική KMW;

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η γερμανική εταιρία KMW θα συμμετέχει στον νέο διεθνή διαγωνισμό, από τη στιγμή που στον προηγούμενο η “ελλιπής” πρόταση που κατέθεσε, κρίθηκε μη επαρκής και οδήγησε στον ειδικό εκκαθαριστή να πάρει την απόφαση να κρίνει τον διαγωνισμό άγονο, ακυρώνοντας και την πρόταση της νοτιοαφρικάνικης Paramount Group.
Αν οι Γερμανοί συμμετέχουν και εν κατακλείδι αν δεν κριθεί άγονος και ο τρίτος διαγωνισμός και η KMW πάρει τα “κλειδιά” της ΕΛΒΟ, τότε κάτι θα… βρωμάει, αλλά δεν είναι επί της παρούσης να αναλύσουμε ένα τέτοιο σενάριο…
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε επί της παρούσης, είναι να περιμένουμε να μάθουμε και να δούμε αν όντως ο ειδικός εκκαθαριστής ξαναβγάζει στο… σφυρί την ΕΛΒΟ, να διαβάσουμε τους όρους πώλησης και να δούμε τις όποιες εξελίξεις.
Πάντως, βάση του ρεπορτάζ του newreport.gr, η γερμανική KMW καλύπτεται επαρκώς από τα εργοστάσια που έχει στη Γερμανία και τον Βόλο για την ανακατασκευή οχημάτων μάχης. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στην ΕΛΒΟ που αφορούν τα Leopard και συγκεκριμένα η συντήρηση των συγκεκριμένων αρμάτων, οπότε ενδιαφέρεται αποκλειστικά για “κομμάτι” της ΕΛΒΟ και όχι για ολόκληρη την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων.
Μία πληροφορία που δεν καταφέραμε να επαληθεύσουμε, αναφέρει ότι η KMW έχει λάβει μέρος σε διεθνή διαγωνισμό για την εξαγορά ξένης εταιρίας που εδρεύει στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, που έχει ως εργασία την ανακατασκευή άλλου τύπου αρμάτων μάχης.
Παράλληλα, άγνωστο παραμένει το τοπίο με έναν ακόμη διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε εν μέσω του βασικού διαγωνισμού για το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ, που αφορούσε την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας…

Ο ρόλος των υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας

Σημειωτέον, ότι σε περίπτωση που επαληθευτεί το ρεπορτάζ μας και στις αρχές Αυγούστου, ο ειδικός εκκαθαριστής προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ, θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε (σ.σ. αν ποτέ μάθουμε…), κατά πόσο είναι ενήμερο το υπουργείο Άμυνας, που μπορεί να μην έχει την πλήρη δικαιοδοσία, αλλά σίγουρα όταν μιλάμε για ελληνικό εργοστάσιο που ασχολείται με αμυντικά θέματα, θα πρέπει να έχει πάρει ο άνθρωπος που κηρύσσει διεθνή διαγωνισμό πώλησης της ΕΛΒΟ να πάρει την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου. Άσχετα, αν βάση ελληνικής νομοθεσίας, αρμόδιος υπουργός για την ΕΛΒΟ είναι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών και εν προκειμένω ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με το υπουργείο Άμυνας να έχει ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι μέσα στις εγκαταστάσεις της Σίνδου.
Πηγή: newreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες