Σε ποιες σχολές δεν θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 20, 2018

Σε ποιες σχολές δεν θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις




Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθουν προς ψήφιση στη βουλή οι αλλαγές στις πανελλαδικές που θα ισχύσουν το 2020
Οι υποψήφιοι φοιτητές που έχουν δηλώσει «πράσινες» σχολές, θα εισέρχονται από το 2020 στα πανεπιστήμια μόνο με το απολυτήριο Λυκείου, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, για την αλλαγή του συστήματος των Πανελληνίων εξετάσεων.
Οι σχολές θα διαχωριστούν σε «πράσινες», δηλαδή αυτές που θα έχουν μικρότερη ζήτηση και οι υποψήφιοι θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις και σε «κόκκινες» με μεγαλύτερη ζήτηση, στις οποίες η εισαγωγή θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών.
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη σχολική χρονιά 2019-2020, δηλαδή θα αφορά για πρώτη φορά τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.
Ο κ. Γαβρόγλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε πως στο νέο σύστημα θα υπάρχουν σχολές που θα γίνονται «κόκκινες» ή «πράσινες» στο μηχανογραφικό. Το χρώμα θα καθορίζεται με βάση τη ζήτηση.
Στις σχολές με «κόκκινο» χρώμα, η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, αφού τα συγκεκριμένα τμήματα συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των υποψηφίων.
Στις υπόλοιπες σχολές ανάβει πράσινο φως για την ένταξη των υποψηφίων ανάλογα με το βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου.
Οι σχολές θα μπορούν να αλλάζουν κατηγορία με δεδομένο ότι το χρώμα κάθε σχολής θα καθορίζεται από τη ζήτηση. Μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Όπως ανέφερε, «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία.
Η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας, ενώ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν επιστημονικά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια.
Το υπουργείο Παιδείας εκτιμάει οτι για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.
Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται, δηλαδή, ένας υποψήφιος θα μπορεί να πάρει επιπλέον μόρια εάν στην πορεία αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Ο υπουργός Παιδείας δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ερωτήσεις και για το διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας. Επεσήμανε ότι συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες