ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Συντονισμένος αγώνας ενάντια στο απαράδεκτο και εξοντωτικό νομοσχέδιο - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 17, 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Συντονισμένος αγώνας ενάντια στο απαράδεκτο και εξοντωτικό νομοσχέδιο


Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και με αγωνιστική διάθεση, ξεκίνησε το μεσημέρι η Πανελλαδική Συνάντηση Μαθητών, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής με τη συμμετοχή μαθητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κάποιοι από τους οποίους έφτασαν εκεί αφού είχαν διανύσει πολλά χιλιόμετρα, μεταφέροντας πείρα από αγωνιστικές πρωτοβουλίες, από την κατάσταση στα σχολεία τους κ.α.
Η συνάντηση ξεκίνησε με προβολή βίντεο με στιγμιότυπα από μαθητικές κινητοποιήσεις και δράσεις αλλά και με αναφορά στην ιστορία του σχολείου που φιλοξενεί τη συνάντηση και αποτελεί έναν από τους σταθμούς της αντίστασης του λαού και της νεολαίας στην γερμανική κατοχή.
Η κεντρική εισήγηση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας που είχε και την πρωτοβουλία για τη Συνάντηση παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπό της Δημήτρη Βουρνά.
«Είμαστε σήμερα εδώ -είπε- μαθητές, 15μελή και Συντονιστικές επιτροπές, σχολεία από όλη την Ελλάδα. Διανύσαμε χιλιόμετρα, ταξιδεύαμε όλη νύχτα, πήραμε πλοία από νησιά γιατί σήμερα η φωνή των μαθητών που αγωνιζόμαστε για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα ακούγεται από την Καισαριανή. Γιατί σήμερα ο παλμός του αγώνα των μαθητών όλης της χώρας που δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, των μαθητών που αγωνίζονται για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει χτυπάει εδώ, στην πανελλαδική μας συνάντηση. Η Συντονιστική Επιτροπή της Αθήνας πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε τις συντονιστικές επιτροπές και τα σχολεία όλης της χώρας σε πανελλαδικό συντονισμό μέσα σε μια χρονιά που ήδη μετράμε δεκάδες μαθητικούς αγώνες. Η σημερινή μας συνάντηση είναι ένα ακόμα αγωνιστικό πανελλαδικό ραντεβού που προστίθεται σε όλα τα προηγούμενα. Σήμερα, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας, να ετοιμάσουμε ακόμα πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες».
Αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στο σχολείο και στο σπίτι τους, στους λόγους που τους οδηγούν στους αγώνες, απαντώντας στη συκοφαντία και την ποινικοποίηση την οποία βρήκαν απέναντι τους. Έγινε επίσης αναφορά στις κατακτήσεις που είχαν οι μαθητές, στη δράση τους ενάντια στον πόλεμο, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, στην απάντησή τους απέναντι στους φασίστες και τα εθνικιστικά τους καλέσματα.
Για το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαδίδει πως θα καταθέσει μέσα στον Γενάρη, τόνισε: «Τους λέμε και τους ξεκαθαρίζουμε: Δεν θα σας αφήσουμε! Σας επιστρέφουμε όπως είναι το απαράδεκτο νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το ήδη εξοντωτικό σχολείο. Η κυβέρνηση και όσοι βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματά μας, η ΕΕ και όσοι τη στηρίζουν να είναι σίγουροι πως απέναντί τους θα βρουν ακόμα πιο μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας! Να μην τολμήσουν να καταθέσουν το νομοσχέδιο που θα κάνει το σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό εξεταστικό κέντρο και θα μας βάζουν να δίνουμε διπλές πανελλαδικές εξετάσεις, μιας και πέρα από τις γνωστές πανελλαδικές θέλουν να μας φορτώσουν έναν ακόμα γύρο, αφού και για το απολυτήριο του Λυκείου θα πρέπει να δίνουμε εξετάσεις τύπου πανελλαδικών σε επίπεδο δήμων ή νομών. Και μην μας πει ο κύριος Γαβρόγλου ξανά πως δεν είναι έτσι και πως δεν έχουμε καταλάβει σωστά γιατί αυτός ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο σχεδιάζει να διατηρήσει τις πανελλαδικές και ταυτόχρονα να τις επεκτείνει και σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή, με απλά λόγια, ετοιμάζονται να σφίξουν και άλλο τη θηλιά του ανταγωνισμού και του άγχους βάζοντάς μας να διανύουμε όχι έναν αλλά 2 εξεταστικούς μαραθώνιους με την παπαγαλία να χτυπάει κόκκινο!».
«Είμαστε σε ετοιμότητα», υπογράμμισε. «Σε κάθε σχολείο σε όλη την Ελλάδα πρέπει να σημάνει μαθητικός συναγερμός. Μόλις ανακοινωθεί η ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου η απάντηση θα είναι μια: Κινητοποιήσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα».
Επίσης ο Δ. Βουρνάς αναφέρθηκε στην πρόταση να αποφασίσει η πανελλαδική συνάντηση  την έκδοση εφημερίδας με το κάλεσμα του αγώνα, άρθρα συντονιστικών επιτροπών και μαθητών με στόχο να φτάσει σε κάθε σχολείο, σε κάθε μαθητή. Στις 21 Μάρτη που είναι η Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας να οργανωθούν δράσεις κατά του ρατσισμού και του φασισμού, δράσεις αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες και μετανάστες συμμαθητές κόντρα στους φασίστες και τις σάπιες ιδέες τους.
«Από αύριο κιόλας, το μήνυμα του αγώνα θα φτάσει παντού σε κάθε σχολείο σε όλη την Ελλάδα. Όλοι εμείς που είμαστε σήμερα εδώ, να μπούμε αποφασιστικά μπροστά στο ζωντάνεμα όλης της ζωής στο σχολείο, των 5μελών και 15μελών, των Γενικών Συνελεύσεων των μαθητών, ώστε να έχουν λόγο και δράση για όλα όσα μας απασχολούν. Συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά γιατί ξέρουμε πως μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να μπλοκάρουμε τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν. Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να εξασφαλίζουμε ένα σχολείο που θα μας μορφώνει πραγματικά χωρίς να μας εξοντώνει» κατέληξε ο εισηγητής.
Η συνάντηση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις των μαθητών από διάφορες περιοχές της χώρας και ολοκληρώνεται με συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, καθώς και τους Σπύρο Γραμμένο, «Sober on Tuxedos», τον Φρανκ και «Το Σφάλμα».

Στο πλευρό των μαθητών

Τη συμπαράσταση τους στους αγώνες των μαθητών και ευχές για καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνάντησης εξέφρασαν από το βήμα της εκπρόσωποι γονιών, εκπαιδευτικών, φοιτητών.
Ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ Δ. Λάμπρου χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών μετά από συλλογικές τους αποφάσεις, δήλωσε πως οι μαθητές αποδεικνύουν με τη σημερινή παρουσία και τους αγώνες τους ότι έχουν ιδανικά, δεν παζαρεύουν τη μόρφωση και τη ζωή που τους ανήκει και δήλωσε τη στήριξη της ΑΣΓΜΕ στα αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες ενάντια στην πρόταση της κυβέρνησης που διαμορφώνει ένα ανταγωνιστικό, πιο σκληρό λύκειο, με αλλεπάλληλες εξετάσεις.
Ο Κ. Άννινοςεκπαιδευτικός από ΕΛΜΕ Πειραιά και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι μια σειρά αλλαγών όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά φέτος ειδικά με το νέο λύκειο και τις αλλαγές στα ΕΠΑΛ δείχνουν ότι κατεύθυνση τους έχουν να χτυπήσουν εργασιακά δικαιώματα. Αναφέρθηκε στις προεκτάσεις των αλλαγών αυτών και τον αγώνα των εκπαιδευτικών για το σχολείο των πραγματικών αναγκών.
Ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλ. Σταμέλος καλωσόρισε στην πόλη «το πιο πρωτοπόρο κομμάτι των μαθητών, τους μαθητές που δεν μασάνε, που ονειρεύονται» όπως είπε χαρακτηριστικά. Οπως τόνισε «κι εμείς σαν δημοτική αρχή στηρίζουμε τους αγώνες των μαθητών».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων Μεν. Μενελάου ,χαιρετίζοντας, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στους αγώνες ενάντια στις αλλαγές που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση στα σχολεία αυτά και την απόσυρση τους μετά από τις κινητοποιήσεις. «Οπως αποτρέψαμε το πισώπλατο χτύπημα στην καρδιά των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, έτσι θα αποτρέψουμε και το σμπαράλιασμα του λυκείου, μαζί, μαθητές, γονείς και καθηγητές» τόνισε ανάμεσα σε άλλα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων της ΝΦΕΕΜΠ Γ. Βιτζηλαίος αφού χαιρέτισε τις εργασίες της συνάντησης και τους καθημερινούς αγώνες των μαθητών για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι φοιτητές παίρνουν δύναμη από τις κινητοποιήσεις αυτές και μετέφερε εμπειρία από τον πανελλαδικό συντονισμό των εστιακών φοιτητών.
Στην Πανελλαδική Συνάντηση διαβάστηκε επίσης μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς τους αγώνες των μαθητών στην Ελλάδα από Ιταλούς εκλεγμένους μαθητές, το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Μαθητών του Τορίνο, του Λιβόρνο και της Βενετίας.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες