Οι βασικοί τύποι χάκερ και πως μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2019

Οι βασικοί τύποι χάκερ και πως μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε


Οι περισσότεροι στον κόσμο του διαδικτύου συμφωνούνε ότι υπάρχουν 3 βασικοί τύποι χάκερ:

White Hat Hacker
Black Hat Hacker
Grey Hat Hacker

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή, τι είναι χάκερ;

Τι δεν είναι Hacker: Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τους χάκερ από μικρή ηλικία σε ταινίες που το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνουμε είναι ότι πρόκειται για ένα άτομο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, με την οθόνη του υπολογιστή τους να αναβοσβήνει γρήγορα και να βομβαρδίζεται με διαφορετικά προγράμματα και πράσινα γράμματα από το matrix. Όσο πιο γρήγορα πατάει τα κουμπιά του υπολογιστή, τόσο πιο καλός είναι.

Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν και η επιλογή ενός σκοτεινού δωματίου είναι ελκυστική για έναν χάκερ, η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται πολλά χρόνια και πολλές γνώσεις για να φτάσει κανείς στο σημείο να θεωρείται καλώς. Χρειάζεται να ξέρει τις θεωρίες πίσω από τι κάνει έναν υπολογιστή και ενα δίκτυο να τρέχει με τον τρόπο που τρέχει, για να μπορέσει να καταλάβει με αυτό το τρόπο και τις πιθανές αδυναμίες ενός συστήματος. Το χάκινγκ δεν γίνεται αναγκαστηκά μόνο μέσα από έναν υπολογιστή ή τουλάχιστον δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό (για παράδειγμα social engineering).

Το χάκινγκ έχει πάρει πλέον τόσο μεγάλες διαστάσεις που αποτελεί μάθημα σε πανεπιστήμια σε τμήματα πληροφορικής στην μορφή ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων. Είναι ένας από τους βασικότερους τομείς στην πληροφορική γι αυτό και άλλωστε μπορει κάποιος να ξεκινήσει μια κανονική και νόμιμη καριέρα μέσα από αυτό.

White Hat Hacker
Ως White Hat Hacker θεωρούμε τον “καλό” και “ηθικό” χάκερ. Ειναι τα άτομα τα οποία θα διεισδύσουν σε συστήματα, μετά από άδεια, “σπάζοντας” τα με το μόνο σκοπό όμως να βρουν τα προβλήματα του και εν τέλει να δημιουργήσουν ένα πιο ασφαλές πληροφοριακό σύστημα από αυτό που “έσπασαν”.

Black Hat Hacker
Σε αντίθεση με τον White Hat Hacker θεωρούμε τον Black Hat Hacker ως τον “κακό” και “ανήθικο” χάκερ. Ειναι τα άτομα τα οποία θα διεισδύσουν σε συστήματα, χωρίς άδεια, “σπάζοντας” τα με το μόνο σκοπό να επιφέρουν πρόβλημα στο σύστημα και ενδεχομένως να κλέψουν λεφτά ή/και πληροφορίες από αυτό τις οποίες δεν θα έπρεπε να έχουν (αριθμοί κάρτας, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κλπ.).

Grey Hat Hacker
Οι Grey Hat Hacker βρίσκονται κάπου στην μέση στην κλίμακα της ηθικής και των καλών ή κακών προθέσεων. Είναι τα άτομα τα οποία θα διεισδύσουν σε συστήματα, συνήθως χωρίς άδεια, όχι όμως για τους κακούς σκοπούς ενός Black Hat Hacker. Συνήθως προσπαθούν να δημοσιοποιήσουν πληροφορίες τις οποίες θεωρούν ότι ο κόσμος πρέπει να ξέρει. Γενικά είναι και ο πιο συνηθισμένος τύπος χάκερ.

Άλλοι Τύποι Χάκερ
Γενικά οι 3 παραπάνω τύποι ειναι και οι πιο βασικοί και συνήθως όλοι οι άλλοι καταλήγουν να κατατάσσονται σε αυτές τις παραπάνω κατηγορίες. Μερικοί πιο ειδικοί τύποι είναι:

Script Kiddie: Συνήθως χρησιμοποιείται αυτός ο όρος για τους αρχάριους χάκερς οι οποίοι καθώς δεν έχουν αρκετή γνώση για να φτιάξουν δικούς τους αλγόριθμους και να σκεφτούν δικούς τους τρόπους διείσδυσης σε συστήματα καταλήγουν να χρησιμοποιούν έτοιμους τρόπους. Δεν είναι υπεύθυνοι για πολλές ζημιές προφανώς επειδή οι ικανότητες τους, σε αυτό το σημείο δεν τους το επιτρέπουν.

Suicide Hacker:
Είναι ο χάκερ ο οποίος ξέρει ότι με την διείσδυση του σε ένα σύστημα θα αποκαλύψει την ταυτότητα του αλλά το κάνει παρόλα αυτά, συνήθως για την φήμη.

Hacktivist: Είναι οι λεγόμενοι ακτιβιστές του ίντερνετ. Ο μόνος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούν τις ικανότητες τους ειναι για να διαμαρτυρηθούν με τον δικό τους τρόπο με τις ελπίδες να φέρουν αλλαγές, όπως ακριβώς και ένας ακτιβιστής στον φυσικό κόσμο.

Red Hat Hacker: Μοιάζουν πολυ με τους white hat hackers, με την μόνη διαφορά ότι η κύρια τους ασχολία ειναι οι black hat hackers. Αν επιτεθεί κάποιος black hat στο σύστημα θα προσπαθήσουν να τους σταματήσουν και να τους χακάρουν. Με αυτό το τρόπο σταματάνε την επίθεση και σε περίπτωση που επιτύχουν στον σκοπό τους μπορούν εκτός από το να καταστρέψουν τελείως το σύστημα του black hat hacker να τον κλείσουν και στην φυλακή αν ανακαλύψουν την ταυτότητα του.

Blue Hat Hacker: Script Kiddies με την διαφορά ότι έχουν αποκλειστικά κακές προθέσεις και συνήθως κάνουν πράξεις για να εκδικηθούν.

Green Hat Hacker: Κατα μία έννοια είναι οι μαθητευόμενοι χάκερς. Δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα ωστόσο τους καταλαβαίνει κανείς εύκολα από το γεγονός του ότι ενδιαφέρονται και μαθαίνουν συνεχώς για το hacking κυρίως από online communities.

Social Media Hacker: Όπως προδίδει και το όνομα είναι οι χάκερ οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τα social media. Κυρίως σκοπός τους είναι να κλέψουν πληροφορίες άλλων ατόμων και να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, προφανώς και χωρίς άδεια. Κατατάσσονται και αυτοί κατα κύριο λόγο στην κατηγορία των black hat.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες