Ρεκόρ απολύσεων και συμβάσεων μερικής απασχόλησης - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019

Ρεκόρ απολύσεων και συμβάσεων μερικής απασχόλησης


Το ολοένα και μεγαλύτερο χτύπημα της πλήρους και σταθερής απασχόλησης και την παραπέρα ενίσχυση της μερικής και της προσωρινής έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον Οκτώβρη του 2019.
Σύμφωνα με αυτά, στις νέες συμβάσεις εργασίας που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, μόνο το 37,22% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση. Μία στις δύο προσλήψεις, το 49,26%, ήταν με μερική απασχόληση, ενώ το 13,52% ήταν συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία. Να σημειωθεί ότι και σε αυτό το μικρό ποσοστό συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ένα μέρος αφορά συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, δηλαδή συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.
Ανάλογη είναι η εικόνα που δίνουν τα στοιχεία για το σύνολο του πρώτου δεκαμήνου του 2019. Συγκεκριμένα, το 42,29% των νέων συμβάσεων ήταν μερικής απασχόλησης, το 12,16% εκ περιτροπής εργασίας και μόνο το 45,55% ήταν με πλήρες ωράριο.
Με «λυμένα τα χέρια» η εργοδοσία απολύει όσους και όποτε θέλει…
Ταυτόχρονα, αν και πάντοτε ο Οκτώβρης παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο καθώς δεκάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στην ανεργία, τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε και το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων για τα τελευταία 18 χρόνια! Συγκεκριμένα, χάθηκαν 125.668 θέσεις, καθώς ο αριθμός των νέων προσλήψεων ανήλθε σε 248.592 και οι απολύσεις έφτασαν τις 374.260 σε ένα μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001 το αρνητικό ισοζύγιο του συγκεκριμένου μήνα ήταν μόλις 8.915 θέσεις εργασίας, το 2011 (εν μέσω κρίσης) πήγε στις 55.360 και κάθε χρόνο αυξάνεται, για να φτάσει πέρσι στις 120.087 και να ανέβει φέτος ακόμα πιο ψηλά.
Η τεράστια «ευελιξία» και κινητικότητα στην αγορά εργασίας, που παίρνει όλο και πιο διογκούμενα και μόνιμα χαρακτηριστικά, αποτυπώνεται και στον συνολικό αριθμό προσλήψεων και απολύσεων το πρώτο δεκάμηνο του έτους. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το διάστημα αυτό έγιναν 2.422.059 νέες προσλήψεις και 2.260.190 απολύσεις. Μάλιστα, οι 1.375.826 ήταν απολύσεις λόγω καταγγελίας συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δηλαδή, μόλις στους πρώτους 10 μήνες του έτους έγιναν τόσες απολύσεις, όσος είναι περίπου και ο συνολικός αριθμός των μισθωτών!
Ολα τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που διασφάλισαν στην εργοδοσία όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λύνοντάς τους τα χέρια να προσλαμβάνουν με «ευέλικτες» μορφές εργασίας και να απολύουν όποτε θέλουν, ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους…
Προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας
Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση για τους εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης… «ποιεί την νήσσαν»!
Σε σχετική δήλωσή του, κάνοντας γαργάρα τα παραπάνω στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», επιλέγει βολικά να στήσει ακόμα έναν διθυραμβικό με αφορμή την παράλληλη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα οποία το επίσημο ποσοστό της μειώθηκε στο 16,7% από 18,9% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς των προκατόχων του από τον ΣΥΡΙΖΑ περί «καταπολέμησης της ανεργίας» και «ενίσχυσης της συνολικής απασχόλησης», πρόβαλε το σχηματισμό της κυβέρνησης της ΝΔ και τα πρώτα αντεργατικά μέτρα που πήρε μες στο κατακαλόκαιρο ως στοιχεία που «υποκίνησαν και ένα ευρύ κύμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση».
Αυτό που δεν λέει βέβαια ο Γ. Βρούτσης, είναι ότι η στατιστική μείωση της επίσημης ανεργίας οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στην τεράστια αύξηση της μερικής απασχόλησης και στην ένταση της «ευελιξίας» (πλευρές αυτής της πραγματικότητας αποτυπώνονται και στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που αποσιώπησε), που σημαίνουν μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους, εργασιακή «περιπλάνηση», μόνιμη ανασφάλεια…
Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες