Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2023

Οι θέσεις της Λαικής Συσπείρωσης για την υγεία - Αρθρο του Βασίλη Ζαφείρη



Άρθρο του Βασίλη Ζαφείρη Υποψήφιο με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Κορινθίων

Μπροστά στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη σε Δήμους και Περιφέρεια καλούμε το λαό της Κορίνθου και τους εργαζόμενους υγειονομικούς να ρίξουν μια προσεκτική ματιά στο ζήτημα της παροχής υγείας. Καποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυτές οι εκλογές δε συνδέονται με το θέμα της Υγείας καθώς αφορούν τους Δήμους και όχι τη Βουλή και τα αρμόδια υπουργεία. Ομως είναι κρίσιμο να κατανοηθεί ότι Δήμοι και Περιφέρειες ως μέρος του κράτους έδρασαν όλο το προηγούμενο διάστημα ενιαία και εχθρικά απέναντι στο λαό και στις ανάγκες του στην υγεία.

Η περιφερειακή αρχή βάζει πλάτη στην πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης για μεγαλύτερη αποδέσμευση του κράτους από τη χρηματοδότηση της Υγείας και στην παραπέρα εμπορευματοποίησή της. Η στάση αυτή πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές. Έξαλλου το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας Περιφερειών και δήμων (ο «Καλλικράτης», ο «Κλεισθένης» κλπ είναι υπέρ της απεμπλοκής του κράτους από την ευθύνη αυτή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020», της πράξης «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) της 6ης ΥΠΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», συνολικής δημόσιας δαπάνης 20,809,470,03€ . Αλλο παράδειγμα η λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας που εγκαινιάστηκε και στην Κόρινθο. Αποτελούν έναν μηχανισμό που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ, μαζί με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και εντάσσονται στο «Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας», προωθώντας τις μειωμένες απαιτήσεις και αναθέτοντας μέρος των υπηρεσιών Υγείας σε Ιδιώτες, ΜΚΟ, «κοινωνικούς συνεταιρισμούς» και στη φιλανθρωπία, ενώ χρηματοδότηση εκτός από ΕΣΠΑ δίνει ο Δήμος.

Δήμοι και περιφέρειες είναι σύμφωνες και ακολουθούν τις κατευθύνσεις αυτές ΕΕ και κυβερνήσεων και ποτέ δεν εναντιώθηκαν σε αυτές. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας όπου στήριξαν την εγκληματική διαχείρισή της από την κυβέρνηση της ΝΔ, αδιαφόρησαν για την άθλια κατάσταση του συστήματος Υγείας με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς.

Δήμοι και περιφέρειες θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στο νέο περιβάλλον του Νέου ΕΣΥ που έφερε η Νέα Δημοκρατίας ως αρωγοί στην περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας. Τα δυο τελευταία χρόνια έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα ν να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους μια σειρά τομέων υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω στα ερείπια της δημόσιας υγείας οργιάζει η κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου στον κλάδο Υγείας.

Οι υγειονομικοί του νοσοκομείου Κορίνθου γνωρίζουν καλά ότι στους αγώνες που έδωσε το σωματείο τους, στις διεκδικήσεις τους βρήκαν δίπλα τους τους αγωνιστές που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Να γίνει κριτήριο ψήφου και για τον κόσμο της Κορίνθου που κάθε φορά που ακούει για Νοσοκομείο "κουμπώνεται" γιατί γνωρίζει την κατάσταση της υποστελέχωσης, της ποιοτικής υποβάθμισης, της εντατικοποίησης εργασίας. Με τη λειτουργία κάτω από τα όρια της ασφάλειας σε περιπτώσεις και χωρίς καμία πρόβλεψη για έκτακτο ατύχημα (σεισμός, πλημμύρα, βιομηχανικό μεγάλης κλίμακας). Η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι δύναμη διεκδίκησης και αναχαίτισης ενάντια στην συνολικη πολιτική στην υγεία. Βρισκόμαστε σε ενα επίπεδο τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης που είναι εφικτό ένα ολοκληρωμένο ανώτερο σύστημα υγείας σε όλες τις βαθμίδες. Η υλοποίησή του προσκρούει απόλυτα στον προσανατολισμο που έχουν Ε.Ε., Κυβερνησεις, Περιφέρειες και Δήμοι, που είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αρα η Υγεία του Λαού αποτελεί κόστος που πρέπει να υποταχθεί στη λογική κόστους - οφέλους και επομένως ο Λαός θα οδηγηθεί να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αγωνίζεται:
  • Για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα στηρίζεται πρωτίστως στη φορολόγηση με 45% των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, από το σταμάτημα της πληρωμής των δαπανών για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια και στο Φάρμακο.
  • Για την ανάπτυξη ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του. Που θα αναπτύσσεται σε κάθε δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Μέσα σε κάθε Κέντρο Υγείας να αναπτύσσονται και να συνεργάζονται μεταξύ τους οι αναγκαίες υπηρεσίες για την έγκαιρη κάλυψη όλων των εξωνοσοκομειακών αναγκών που έχουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στην περιοχή ευθύνης του όπου ζουν, εργάζονται, μορφώνονται, αθλούνται. Εμφαση να δίνεται στην πρόληψη.
  • Για μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
  • Για άμεση επαναφορά των μισθών των υγειονομικών στα επίπεδα του 2012. Καταβολή όλων των αναδρομικών. Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος άδειας.
  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια.
  • Για την πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου Φυσιατρικής Αποκατάστασης στα Ισθμια με πλήρωση οργανικών θέσεων και λειτουργία της Κλειστής Νοσηλείας που τόσο ανάγκη εχει ο τόπος μας καθώς ο κόσμος ξοδεύει τεράστια ποσά σε ιδιωτικές δομές χωρίς να έχει άλλη επιλογή.
  • Για ανάπτυξη κρατικών δομών όπως γηροκομείων, ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ και μέριμνα για ελεύθερη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή, ψυχαγωγία, στον αθλητισμό
Από το Βασίλη Ζαφείρη
Υποψήφιο με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Κορινθίων.
Φυσικοθεραπευτής - ΜSc Φυσικοθεραπείας Cardiff University -
Πρόεδρος του Π.Τ. Κορινθίας του Π.Σ.Φυσικοθεραπευτών.

Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει.Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!.