ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Γράφει ο συγγραφέας-ερευνητης Ιωάννης Ευθυμιάδης) - LOUTRAKI ODUSSEAS BLOG

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Home Top Ad

Post Top Ad

7 Απριλίου 2021

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Γράφει ο συγγραφέας-ερευνητης Ιωάννης Ευθυμιάδης)


Ένα απλό ερώτημα σε έναν πολιτικό, υπάρχει κανένα κράτος σήμερα που να φέρει πραγματική δημοκρατική ελευθερία στο λαό του; Ποιος είναι ο ρόλος και ο στόχος των πολιτικών; Η πραγματικότητα είναι ότι η έννοια της δημοκρατικής ελευθερίας σήμερα έχει διασπαστεί σε δυο διαφορετικά και αντίθετα πράγματα που δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο.

Ας πάμε πρώτα στον αρχικό και δημιουργικό στόχο της ιδέας δημοκρατία.

Η έξυπνη ιδέα του Κλεισθένη και αργότερα η εφαρμογή του Περικλέους στην (πολιτεία) κράτος των Αθηναίων, βασιζόταν σε ένα πολύ βαθύτερο και ουσιαστικό στόχο. Την απαλλαγή από την εξουσία της μοναρχίας των βασιλέων και την νέα ιδέα μιας δημοκρατικής ελευθερίας του λαού. Αυτός ήταν και ο πρωταρχικός στόχος της έννοιας της δημοκρατίας.

Ήθελαν να δημιουργήσουν ένα νέο πολίτευμα που να στηρίζεται σε δίκαιους νόμους σε όλους και όχι “αποφασίζουμε και διατάζουμε” αδίκως. Αυτή η μαγική λέξη που όριζε το πρώτο νέο πολίτευμα των Αθηναίων την πορεία έχει διαφθαρεί με ελεγχόμενους νόμους για την εξουσία των λαών.

Δεν είναι παρά η διεθνή σημερινή και αγαπημένη λέξη όλων των πολιτικών του κόσμου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Ο ρητορικός και απαράλλακτος λόγος των ηγετών στους λαούς είναι ο ίδιος, καμπυλώνοντας την έννοια της δημοκρατίας. Το μόνο ουσιαστικό κοινό σημείο που έχουνε η μοναρχία με την δημοκρατία είναι να εξουσιάζουν τους λαούς, ο ένας με την βία και ο άλλος με τους νόμους.

Δημοκρατία= δήμο – κρατία < κρατέω/κρατώ(έχω στα χέρια μου) εξουσιάζω τον δήμο, το λαό. Εξαρτάται από τον καθένα πως θα ερμηνεύσει την λέξη δημοκρατία, όπως για παράδειγμα (ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμου θνήξεις)

ο καθένας με βάση τις προθέσεις του είναι αν θα χρησιμοποιήσει σκόπιμα το κόμμα η όχι. Αυτό σημαίνει ότι η λέξη δημοκρατία επειδή είναι δίμορφη, ο καθένας την ερμηνεύει όπως του συμφέρει.

Υπάρχουν πολλές φάσεις και αντιφάσεις ηγετών απέναντι στους λαούς οι οποίοι κρύβονται πίσω από την λέξη της δημοκρατίας ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Ας βγει ένας τίμιος πολιτικός (αν υφίσταται) και να μας αναφέρει αν υπάρχει σήμερα ένα δίκαιο δημοκρατικό κράτος, όπως το υποστηρίζουν οι ηγέτες και οι πολιτικοί κάθε κρατών.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν δίκαια δημοκρατικά κράτη, απεναντίας υπάρχουν στο 21ο αιώνα (δημοκρατικά) κράτη όπου αν διαφωνείς η φέρεις διαφορετική πολιτική γνώμη μπαίνεις στη φυλακή. Επίσης κάποια άλλα (δημοκρατικά) κράτη όπου το πολίτευμά τους στηρίζεται σε δίκαιους νόμους, οι εγκληματίες και οι παιδεραστές αποφυλακίζονται μέσα σε ένα μήνα…

Που είναι η δημοκρατία; Το ποιο λογικό είναι να κάνω λάθος!

Αυτό που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο είναι η “δημοκρατική εξουσία” με τους πειθαρχικούς και ελεγχόμενους νόμους, όπου ο λαός αισθάνεται φοβισμένος πιεσμένος και εγκλωβισμένος.

Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να εξουσιαστεί σε έναν άνθρωπο είναι η ελευθερία του. Αυτό είναι το ζητούμενο και το όνειρο του ανθρώπου με την πραγματική έννοια της δημοκρατικής ελευθερίας. Η ελευθερία για το λαό είναι ένα δύσκολο κομμάτι της σημερινής δημοκρατίας.

Συγγραφέας – ερευνητής Ιωάννης Ευθυμιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιό σας...

Tο loutrakiodusseas.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Post Bottom Ad

Σελίδες