«Όλα αυτά είναι αποδεδειγμένα».
Η περατεταμένη ξηρασία σε περιοχές της χώρας μας επανέφερε τη συζήτηση περί των «τεχνολογιών τροποποίησης καιρού» που για πολλά χρόνια θεωρούνταν θέμα-«ταμπού».
Προκειμένου να μιλήσει για το θέμα, ο μετεωρολόγος ειδικός επί της τροποποίησης του καιρού, Γιώργος Φαραζουλής, “διόρθωσε” τους παρουσιαστές εκπομπής απορρίπτοντας τα περί «ψεκάσματος» των νεφών:
«Ο σωστός όρος δεν είναι ο ψεκασμός ούτε ο βομβαρδισμός, αλλά η “σπορά των νεφών”. Δεν βομβαρδίζουμε τα σύννεφα».
Στη συνέχεια περιέγραψε εν συντομία τη διαδικασία με την οποία ο άνθρωπος παρεμβαίνει στα νέφη και προκαλεί βροχή ή χιόνι:
«Τα αεροπλάνα μπαίνει μέσα σε σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης και σε κάποια σημεία απελευθερώνουν κάποιες ουσίες. Είναι είτε αλάτι σε περίπτωση βροχής είτε ιωδιούχο άργυρο σε περίπτωση χαλαζιού».
Ακολούθως σε δημοσιογραφική ερώτηση για το εάν μπορούμε να παρέμβουμε στο να προκαλέσουμε μία καταιγίδα, ο κ. Φαραζούλης παρέπεμψε τους παρουσιαστές στο προ 30 ετών πρόβλημα της λειψυδρίας στην Αττική:
«Εμείς έχουμε ένα περιστασιακό πρόβλημα παρατεταμένης ξηρασίας. Άλλα κράτη όμως έχουν διαχρονικό πρόβλημα ξηρασίας. Το αντιμετωπίζουν και με προγράμματα αύξησης βροχοπτώσεων με ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη που δεν προκαλούν τη βροχή. Αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα.
Το θέμα είναι να πέσει η βροχή εκεί που υπάρχουν υδάτινοι ταμιευτήρες. Θυμάστε το 1992 που είχαν αδειάσει τα αποθέματα του Μόρνου; Πριν από περίπου 30 χρόνια εφαρμόστηκε πρόγραμμα αύξησης βροχοπτώσεων για 2 χρόνια.
Γέμισαν τα υδάτινα αποθέματα του Μόρνου».
«Η ειδικότητα της τροποποίησης του καιρού δεν το δέχεται. Και εκεί υπάρχει η αντιπαράθεση με τους Κινέζους συναδέλφους. Οι Κινέζοι το εφάρμοσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας
Δηλαδή τι εφάρμοσαν; Φανταστείτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Έρχεται ένα (βροχοφόρο) σύστημα από τα δυτικά και δεν θέλεις να βρέξει στην Αθήνα. Προκάλεσαν λοιπόν τη βροχή π.χ. στο Αιγάλεω ώστε να μην βρέξει στην Αθήνα».
Δείτε ΕΔΩ τις δηλώσεις του στον «αέρα» του ΣΚΑΪ.
φωτο:freepik
Tags:
ΕΛΛΑΔΑ